Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 31. marca 2012

ZWEIG, STEFAN - BALZAC

ZWEIG, STEFAN

BALZAC
(Balzac)

Odeon, Praha, 1976
3. vydanie (1. vydanie v Odeone), 20.000 výtlačkov

životopisy, spisovatelia, Balzac
344 s., čeština
hmotnosť: 510 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

0,90 € PREDANÉ

Prečo spáchal STEFAN ZWEIG samovraždu ?
Kto navštívil HONORÉ DE BALZACA v deň jeho smrti ?

*074*


Celých deset let pracoval Stefan Zweig na „velkém Balzakovi", jak sám říkal této své práci, v níž zasvěceně a s neobyčejnou citlivostí vnikl do životního dramatu básníka Lidské komedie. Nedokončil ji zcela, editorské činnosti se ujal jeho přítel Richard Friedenthal. Ale přesto je kniha mistrovským dílem svého autora a patří k nejlepším, jaké kdy byly o Balzakovi napsány. Sleduje dokumentární materiál, reprodukuje Balzakův život a zabývá se zrodem jeho děl. Avšak zároveň je i sama velkým uměleckým dílem o člověku a tvůrci, o člověku štvaném, leckdy slabém, ale velikém sebejistotou génia. O spisovateli, který pronikl do samotné dřeně doby a stal se jejím básnickým historikem, psychologem i fyziologem, o tvůrci, který dokázal být dokonalým soudcem obludného organismu zvaného Paříž či francouzská společnost či svět. A tak se stala Zweigova kniha dramatem člověka, který musel psát nekonečně mnoho, celé noci a dny, aby nebyl poslán pro dluhy do vězení, který však byl zároveň doslova posedlý svou prací. Dramatem muže, který v osobním životě nemohl dosáhnout toho štěstí, o jakém snil, i oslavou romanopisce, kterému v lidském světě nebylo nic cizí a který právě proto vytvořil několik tisíc pravdivých lidských typů.

Důsledná psychologická metoda, příznačná pro všechny Zweigovy biografie, zkoumá Balzakovu osobnost nikoli všeobecně, ale snaží se pochopit spisovatele, který bude čten po staletí, z jeho vnitřního života.




NOSZIK, BORISZ - SCHWEITZER

NOSIK, BORIS MICHAJLOVIČ
(Бори́с Миха́йлович Но́сик)

SCHWEITZER
(Альберт Швейцер)

Kossuth, Budapest, 1975
ISBN 963-09-0290-7
edícia Nagy emberek életútja
35.000 výtlačkov

životopisy
444 s., maďarčina
hmotnosť: 538 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: prebal ošúchaný, menší fľak na chrbáte listov

0,20 € PREDANÉ

Kto je BORIS NOSIK ? (rus.)
*074*


Századunkban kevés olyan emberrel találkozhattunk, akinek a neve annyi és annyiféle ember lelkének húrjait rezdítené meg, mint Albert Schweitzeré. Minden területen nagy ember volt. Nagy volt filozófusnak, teológusnak, nagy és igen eredeti, dogmáktól mentes teológus volt. Nagy volt művésznek is és művészettörténésznek is. Ha nemes hangú orgonán Bach-zenét hallgatunk, akkor kétszeresen, sőt háromszorosan is Schweitzerre kell gondolnunk: a művészre, az orgonák értő építőjére és Bach vitathatatlanul legigazibb újrafelfedezőjére. Ám ez önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy leírhassuk azt a mondatot, amellyel ezt a néhány gondolatot kezdtük. Schweitzer igazi nagysága nem tudós, nem filozófus vagy teológus voltában rejlett, hanem mélységesen erkölcsös, páratlan humanitásában, ezrekre, százezrekre, embermilliókra kiható példájában, orvosi munkájában, amelyet hallatlan nehéz körülmények között, több mint fél évszázadon át végzett az Ogooué partján Gabon-ban. Lambaréné nem vetekszik tartósságban sem a piramisokkal, sem a felhőkarcolókkal, és mégis ércnél maradandóbb emléke egy valóban páratlan, utolsó leheletéig töretlen békeharcosnak. Így ilyen ember kortársának lenni már önmagában is nagy szerencse és nagy boldogság. Kérjük, ismerkedjék meg az éppen száz esztendeje született s tíz esztendeje halott, de feledhetetlen, ezért mindig élő Albert Schweitzerrel, s adja ezt a könyvet gyermekei kezébe is...







piatok 30. marca 2012

BAKTAY, ERVIN - INDIA MŰVÉSZETE II.

BAKTAY, ERVIN

INDIA MŰVÉSZETE II.
a történelem és művelődés keretében az őskortól a XX. századig

Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest, 1981
ISBN 963-336-276-8
3. vydanie, 30.000 výtlačkov

India, história, dejiny
280 s., maďarčina
hmotnosť: 350 g

mäkká väzba
stav: výborný, nepoužívaná

1,00 € PREDANÉ!

Kto bol ERVIN BAKTAY ? (hun.)
*074*






Magyarországon az utóbbi időben fokozódó érdeklődés mutatkozik India iránt. Ez adta az ösztönzést Kiadónknak arra, hogy harmadik kiadásban megjelentesse Baktay Ervin nagysikerű művét. A szerző imponáló tájékozottsága biztonságosan vezeti az érdeklődő olvasót ebben a számunkra távoli és egzotikus világban. Baktay kiterjesztette vizsgálódásait a művészettörténet területén túlra is, mivel az átlagos európai olvasó számára az indiai filozófia, vallás és történelem jórészt idegen. Ezek némi ismerete nélkül pedig az indiai művészet remekei tartalmilag érthetetlenek. A mű tudományos hitelét a külföldi kiadások bizonyítják, a szakmai alaposság mellé lebilincselő előadókészség, kitűnő stílus járul. Az önmagukban is érdekes tárgyleírásokat átizzítja a személyes élmény heve, ami az olvasót szinte a látvány részesévé teszi. Ezt elősegíti a kitűnően válogatott képanyag, amely a szöveghez igazodik. Az 1963-ban elhunyt szerző műve ma is forrásanyagnak számít a hasonló témájú kutatásokhoz. Az előző két kiadás már régen eltűnt a könyvesboltokból. Ez alkalommal változatlan szöveggel, és némileg felfrissített képanyaggal jelenik meg a mű. A kiadvány bibliográfiáját kiegészítettük az aktuális szakirodalom jegyzékével. A jó áttekintést a térképek, az ábraanyag, és a névmutató biztosítja.




SCHWEITZER, ALBERT - Z MÉHO ŽIVOTA A DÍLA

SCHWEITZER, ALBERT

Z MÉHO ŽIVOTA A DÍLA
(Aus meinem Leben und Denken)
(Die Lehre vom der Ehrfurcht vor dem Leben)

Vyšehrad, Praha, 1974
1. vydanie, 22.000 výtlačkov

životopisy, publicistika
232 s., čeština
hmotnosť: 319 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

1,30 €
Viete, že ALBERT SCHWEITZER získal roku 1952 Nobelovu cenu mieru ?

*074* in **S1P**



DÍLO, které dostává čtenář do ruky, se obecně považuje za nejobsáhlejší Schweitzerovo autobiografické svědectví. Styl knihy prozrazuje nejen myšlenkovou hloubku a jazykovou kázeň, ale také lásku k prostým lidem. Autor, který ani ve svých odborných dílech nemiloval domýšlivý vědecký izolacionismus a měl vždy na zřeteli širší životní a společenské souvislosti, chce být v této knížce chápán skutečně všemi. Okolnost, že jeho autobiografie byla od svého prvního vydání v roce 1931 přeložena do 15 jazyků, ukazuje, že se mu jeho záměr více než zdařil.

ALBERT SCHWEITZER (14. 1. 1875-4. 9. 1965) se zařadil do kulturních a sociálních dějin dvacátého století jako jeden z čelných pionýrů Činné humanity. Jeho životní cesta je svědectvím neobvykle širokého spektra nadání a zájmů, ale především vzácné mravní velikosti a příkladné jednoty myšlení, cítění a praktického jednání. Nastoupil ji jako filosof, teolog, hudební vědec a vynikající varhaník, pokračoval v ní jako tropický lékař a zakladatel nemocnice v Lambarene a dovršil ji jako přesvědčený stoupenec mírového hnutí, pro než se v posledním období svého života výrazně společensky angažoval. Vyznamenán Nobelovou cenou míru (1952) obrací se ve svých přednáškách v norském rozhlase (1957—58) k celému světu s výzvou k zákazu pokusů s nukleárními zbraněmi.



JUSTH, ZSIGMOND - NAPLÓJA ÉS LEVELEI

JUSTH, ZSIGMOND

NAPLÓJA ÉS LEVELEI

Szépirodalmi könyvkiadó, Budapest, 1977
ISBN 963-15-0982-6

životopisy, memoáre
798 s., maďarčina
hmotnosť: 841 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: veľmi dobrý, nepoužívaná

2,20 € PREDANÉ!
Kto bol ZSIGMOND JUSTH ?

*074*




Justh Zsigmond alig múlt harmincegy éves, amikor meghalt, mégis számos regényt és novellát -teljes életművet - hagyott maga után. De minden regényénél és novellájánál érdekesebb műve — s ebben méltatói, ismerői kivétel nélkül egyetértenek — az a feljegyzéssorozat, melyet az 1888-as párizsi és az 1889-es pesti tartózkodása alatt vezetett. B naplókat Halász Gábor rendezte sajtó alá és bocsátotta a nyilványosság elé 1941-ben.

A Párizsi napló arról a szalonéletről ad képet, amely Párizst a művészek, a szellemi emberek szemében a világ fővárosává tette. Justh előtt megnyíltak a kényesen válogatós párizsi szalonok, mert arisztokrata és művész volt. Mert szellemesen csevegett és szenvedélyesen zongorázott. Mert származása és alkata folytán közéjük való volt és mégis egzotikus vendég: magyar. Nem is egy regény nyersanyaga zsúfolódott Justh gyakran sietős, zaklatott feljegyzéseibe: kifinomult, analitikus portrék, csípős nyelvű karikatúrák, bálok és furcsa, bohém éjszakák festői s egyszersmind kritikus megjelenítése, spleenes hangulatok bágyadt árnyfoltjai, s mindeközben egy jellegzetes századvégi világpolgár idegzetének, látásmódjának lenyomata, az önportré, ami e lapokon az író szándéka nélkül is megszületett.

A prousti világ közvetlen előzménye található meg Justh feljegyzéseiben, persze nyersanyagként. De hát ki ne ismerkedne szívesen olyan nyersanyaggal, melyet Sarah Bernhardt, Antokolszkij, Taine, Jablonowska hercegné, Comtesse Diane, Bourget, Haraucourt, Huysmans, Munkácsy Mihály stb. intimitásai alkotnak?

A Hazai napló Justh fiatal arisztokrata barátain kívül Jókai, Feszty Árpádék, Gozsdu Elek, Bródy Sándor alakjaival népesült be, s arról az irodalomszervező törekvésről tanúskodik, melyet Justh új Kazinczyként magára akart vállalni.

Első ízben jelennek meg Justh levelei, melyek zömmel a naplók utáni időszakból valók, s mintegy folytatják azt a virtuális regényt, melyet olvasói ösztönünk a naplókban megsejtett. A legtöbb levél Czóbel Minkához, kedves barátnőjéhez és „kollégájához" szól, de a címzettek között találjuk Reviczky Gyulát, Aggházy Károlyt, Feszty Árpádékat, Apáthy Istvánt, Szabolcska Mihályt, Sarah Bernhardt-t (akinek egyébként Justh egy fiatalembert, Szomory Dezsőt ajánlott figyelmébe). E levelek egy része a tudatos irodalomszervezőt mutatja, más része pedig hosszú utazásokról készült beszámoló. Akkor már ugyanis elhatalmasodott az írón a végzetes betegség, s vérző tüdejével déli tájakra menekült. Szívszorító ez a folytonos utazás. Szívszorító Justh szemérmes, de egyre kétségbeesettebb híradása romló állapotáról, miközben méltóságát és ideáljait nem veszíti el egy pillanatra sem. Egyiptom, India, Itália, Dél-Franciaország e hosszú útnak az állomásai, hol itt, hol ott bújt meg nagy üldözője, a halál elől; a rövid szenttornyai nyarak alatt pedig megszervezte híres parasztszínházát (a levelekből is látható, milyen boldoggá és büszkévé tette, hogy aratás idején Moliere-t és Shakespeare-t játszatott parasztjaival).

A naplók és a levelezés együtt - Justh életregénye, s amellett jelentős kultúrtörténeti dokumentumanyag, melyből rekonstruálható a századvég világa.




HAILEY, ARTHUR - HOTEL

HAILEY, ARTHUR

HOTEL
(Hotel)

Práce, Praha, 1977
1. vydanie, 110.000 výtlačkov

beletria, román
432 s., čeština
hmotnosť: 561 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: veľmi dobrý, nepoužívaná

0,90 €

*074*

Kto bol ARTHUR HAILEY ?



Napínavá historie pěti dnů, stejně dramatických pro hosty jako pro zaměstnance a majitele velkého hotelu v New Orleansu — to je téma románu Arthura Haileyho Hotel. Autor, dokonalý vypravěč a kombinátor, jehož díla obdivují čtenáři na celém světě, dosáhl ve svém žánru opravdového mistrovství. Jeho romány jsou „romány faktu", vycházejí z dokonalé znalosti prostředí, zachyceného v okamžiku, kdy problémy, které se už dlouho vrší, dorůstají do krize. Prostřednictvím výborně vylíčených postav, které spisovatel vystavuje vypjatým, ale pravděpodobným situacím, podává plastický obraz vnitřního mechanismu zařízení, o něž mu jde.

Haileyho hrdinové jsou běžní Američané naší doby, lidé, kteří především musí hájit svou existenci, neustále ohrožovanou společenskou a ekonomickou situací. Jsou to lidé práce a jejich hrdinství je v odvaze a vytrvalosti, s jakou obstojí v úkolech, které před ně navršil život. A právě to je spojuje i s našimi čtenáři.

Ať je to sympatický Petr McDermott, zástupce ředitele hotelu, přitažlivá a schopná sekretářka Kristina, patriarchální majitel hotelu, který poněkud zaspal dobu a nemůže se smířit s uniformitou hotelů patřících velkým společnostem a zároveň jim ovšem nemůže konkurovat, či řada dalších výrazných postav — všichni jsou nuceni zaujmout rozhodné stanovisko, v dramatickém okamžiku odhalit svůj životní postoj.

Arthur Hailey se nevyhýbá ožehavým otázkám doby, jako je existenční boj jednotlivců i monopolních společností, tvrdá konkurence anebo problém segregace černochů. Ovšem i při své veškeré kritičnosti nedokáže odhalit podstatu a příčiny, které zákonitě určují lidské vztahy v kapitalismu. Jako příslušník antagonistické společnosti, kde je soukromé vlastnictví největší svátostí, popisuje pouze jevové stránky rozporů a nemůže se dobrat řešení problémů, v nichž se jeho společnost zmítá. Přesto jeho líčení rasových otázek, gangsterských metod, chladnokrevného prosazování zájmů monopolů a korupce vede čtenáře k zamyšlení, jak nalézt východisko z této
soukromokapitalistické džungle. A tak je jeho román vysoce aktuální a přitom strhující četba.




DOSZTOJEVSZKIJ, FJODOR MIHAJLOVICS - BŰN ÉS BŰNHŐDES

DOSTOJEVSKIJ, FIODOR MICHAJLOVIČ
(Фёдор Михайлович Достоевский) 


BŰN ÉS BŰNHŐDES
(Преступле́ние и наказа́ние)


Európa, Budapest, 1981
ISBN 963-07-2047-7
40.300 výtlačkov


beletria, román
672 s., maďarčina
hmotnosť: 621 g


tvrdá väzba. papierový perbal
stav: výborný, nepoužívaná


1,20 € DAROVANÉ
O čom je román ZLOČIN A TREST ?
Kto bol FIODOR MICHAJLOVIČ DOSTOJEVSKIJ ?


*074*



„Dosztojevszkij számára - írja Rosa Luxemburg, a forradalmár asszony - »kizökkent az idő«, amikor látta, hogy egyik ember megölheti a másikat. Nem lelheti békéjét, mert ismeri azt a felelősséget, amely ezért a szörnyűségért valamennyiünket terhel. Aki csak egyszer is átélte az ő Raszkolnyikovját... az többé sohasem rejtőzhet el a maga csigaházacskájába, a filiszterség és önhitt egoizmus tojáshéjába..."

A Bűn és bűnhődés a mély és tiszta szellemű, de ellentmondásokkal küzdő s meghasonlott lelkű géniusz legzártabb, legművészibb gonddal szerkesztett alkotása. Talán ezzel magyarázható, hogy világszerte a Bűn és bűnhődés lett életműve legismertebb darabja. A páratlan lélekábrázolás, az emberi jellemek szuggesztív erejű rajza, a magával ragadó stílus, a mesteri kompozíció, a kapitalista nagyváros kátorainak, piszkos bérkaszárnyáinak, fojtott levegőjű odúinak szorongatoan hiteles képe az írásművészet halhatatlan alkotásai közé emeli művét. A "detektívregényből" így lesz klasszikus remek minden idők egyik legmegrázóbb lélekrajzregénye.













VLASATÝ, BARTOLOMEJ - JAPONSKO

VLASATÝ, BARTOLOMEJ

JAPONSKO

Obzor, Bratislava, 1978
Edícia Svet v kocke
1. vydanie, 3.000 výtlačkov

geografia, Ázia, Japonsko,
240 s., 32 s. príloh, slovenčina
hmotnosť: 379 g

tvrdá väzba
stav: výborný, nepoužívaná

2,20 € PREDANÉ

*074*





štvrtok 29. marca 2012

BAKTAY, ERVIN - INDIA MŰVÉSZETE I.

BAKTAY, ERVIN

INDIA MŰVÉSZETE I.
a történelem és művelődés keretében az őskortól a XX. századig

Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest, 1981
ISBN 963-336-247-4
3. vydanie, 30.000 výtlačkov

India, história, dejiny
284 s., maďarčina
hmotnosť: 359 g

mäkká väzba
stav: výborný, nepoužívaná

1,00 € PREDANÉ!

Kto bol ERVIN BAKTAY ? (hun.)
*074*






Magyarországon az utóbbi időben fokozódó érdeklődés mutatkozik India iránt. Ez adta az ösztönzést Kiadónknak arra, hogy harmadik kiadásban megjelentesse Baktay Ervin nagysikerű művét. A szerző imponáló tájékozottsága biztonságosan vezeti az érdeklődő olvasót ebben a számunkra távoli és egzotikus világban. Baktay kiterjesztette vizsgálódásait a művészettörténet térületén túlra is, mivel az átlagos európai olvasó számára az indiai filozófia, vallás és történelem jórészt idegen. Ezek némi ismerete nélkül pedig az indiai művészet remekei tartalmilag érthetetlenek. A mű tudományos hitelét a külföldi kiadások bizonyítják, a szakmai alaposság mellé lebilincselő előadókészség, kitűnő stílus járul. Az önmagukban is érdekes tárgyleírásokat átizzítja a személyes élmény heve, ami az olvasót szinte a látvány részesévé teszi. Ezt elősegíti a kitűnően válogatott képanyag, amely a szöveghez igazodik. Az 1963-ban elhunyt szerző műve ma is forrásanyagnak számít a hasonló témájú kutatásokhoz. Az előző két kiadás már régen eltűnt a könyvesboltokból. Ez alkalommal változatlan szöveggel, és némileg felfrissített képanyaggal jelenik meg a mű. A kiadvány bibliográfiáját kiegészítettük az aktuális szakirodalom jegyzékével. A jó áttekintést a térképek, az ábraanyag, és a névmutató biztosítja.

BRTNÍKOVÁ, MARTA - SVĚT MUŽE, ŽENY A JEJICH DĚTÍ

BRTNÍKOVÁ, MARTA

SVĚT MUŽE, ŽENY A JEJICH DĚTÍ

Horizont, Praha, 1991
ISBN 80-7012-044-4
1. vydanie, 18.000 výtlačkov

psychológia, manželstvo, výchova, sociológia
240 s., čeština
hmotnosť: 287 g

mäkká väzba
stav: výborný, nepoužívaná

0,40 €

*074* in **S1P**





Svět muže, ženy a jejich dětí — to je svět mnoha úskalí i problémů, se kterými si často člověk sám neví rady. I ty na první pohled jednoduché skutečnosti se stávají v určitých okamžicích komplikovanými a některé situace jsou nesnesitelné až neřešitelné...

Kniha MUDr. M. Brtníkové vychází vstříc všem, kteří potřebují přátelskou radu, jak na to. Ale samotné pojetí práce i zajímavé povídání si najde čtenáře i mezi učiteli, vychovateli a pedagogickými pracovníky, zkrátka mezi všemi, kteří se zajímají o problémy života člověka i života lidského obecně. Autorka nahlíží i do citové oblasti života muže, ženy i dítěte, podává dokonalý popis lásky v rodině i před manželstvím. Je to první kniha, která by se dala nazvat literaturou faktu v popisu člověka a jeho světa.






SPESZ, ALEXANDER - ŠPIRITIZMUS ČI PARAPSYCHOLÓGIA

SPESZ, ALEXANDER Univ. prof., ThDr., PhDr.

ŠPIRITIZMUS ČI PARAPSYCHOLÓGIA
skrátené vydanie

Ars Stigmy, Bratislava, 1990
ISBN 80-85264-00-5

ezoterika
154 s., slovenčina
hmotnosť: 224 g

mäkká väzba

1,00 € stav: veľmi dobrý *priva2*ezo*
PREDANÉ stav: veľmi dobrý*svama2*ezo* 
PREDANÉ stav: veľmi dobrý*bruri*ezo* 

Univ.prof.ThDr.,PhDr. Alexander SPESZ sa narodil 23.11.1889 v Starej Ľubovni, zomrel 23.11.1967 v Bardejove. Teológiu a filozofiu študoval v Nemecku, Taliansku a vo Viedni. Bol profesorom katolíckeho kňazského seminára v Košiciach a neskôr na teologickej fakulte v Bratislave. Vyšli mu knihy: "Okultizmus a zázrak" (1932); "Psychoanalýza a kresťanstvo" (1934); "Mystika, mágia, médiumizmus" (1939); "Hranice poznania" (1941); "Psychológia slovenských ľudových povier" (1944). Poslednou jeho knižkou je "Špiritizmus či parapsychológia" (1947).

Kniha univerzitného profesora Alexandra Spesza ŠPIRITIZMUS ČI PARAPSYCHOLÓGIA vám ponúka v novom a upravenom vydaní plody toho "zakázaného ovocia" zo stromu nekonečného bohatstva vedy, poznania a poznávania, o ktoré nás všetkých ochudobňovalo bývalé zriadenie. Erudovaný autor, rozhľadený v svetovej literatúre vo svojej knihe obohacuje svoje poznatky o poznatky významných autorov, ktorí sa zapodievajú touto disciplínou z oblasti okultných vied a parapsychológiou. Profesor Spesz sa touto témou zapodieva z aspektu kresťanskej filozofie, no zároveň necháva veľký priestor čitateľovi na utvorenie si vlastného názoru. Dlhé desaťročia sa naša verejnosť k tejto literatúre nedostala. Aj Speszove knihy boli nedostupné. Ak teda v skrátenom a upravenom vydaní predkladáme nášmu čitateľovi túto knihu, robíme tak preto, aby sa dozvedel v súčasnosti aspoň čo-to o doteraz dôkladne vedecky nepreskúmanej sile, čo tkvie v ľudskej duši a v jej nesmrteľnosti. Na mnohé objavy v tejto okultnej vede sa ešte stále čaká a mnohé zostane pred nami zahalené do tajomstva večnosti a bude čakať na väčšiu silu, akou disponuje ľudská duša a ľudský život s vesmírnym zázrakom.